Röd druvsort

Ferradou är en ovanlig blå druvsort med ursprung i sydvästra Frankrike, särskilt i regionerna Gaillac och Fronton. Druvan används främst i blandningar för att ge struktur och färg till vinerna. Ferradou-viner kännetecknas av en djupt rubinröd färg samt ett aromatiskt uttryck med toner av svarta bär såsom björnbär och svarta vinbär, kompletterat av subtila kryddiga och örtiga inslag. I smaken är vinerna moderat sträva, med frisk syra och en markerad fruktighet som balanseras av en lätt pepprig avslutning.

Ferradou odlas huvudsakligen i de varma och soliga områdena kring Gaillac och Fronton där den trivs i sandiga och leriga jordar. Vinerna som produceras är i regel medelfylliga till fylliga, och förekommer både som endruvsvin i små volymer och, oftare, i cuvéer tillsammans med andra lokala sorter som Duras eller Négrette.

Ferradou-viner är utmärkta till grillat kött, vilt eller mogna ostar. Särskilt goda kombinationer är grillad ankbröst eller lammkotletter, där vinets frukt och struktur samspelar väl med rätten.

De viktigaste regionerna för druvan Ferradou

Ingen region hittades för druvsorten Ferradou.