Amaral är en distinkt portugisisk druvsort som främst odlas i de svala, kustnära regionerna Minho och Vinho Verde. Druvan kännetecknas av en livlig aromatik, där toner av citrusfrukt, grön paprika, nyslagen gräs och örter dominerar doftbilden. I munnen uppvisar Amaral en frisk och genomträngande syra som ger vinet en vibrerande energi samt en relativt lätt, elegant kropp. Smakprofilen utmärks ofta av lime, grapefrukt, krusbär och mineral, ibland med antydan till sälta från det kustnära klimatet.
De vanligaste vinstilarna av Amaral är torra vita viner, ofta vinifierade i ståltank för att bevara druvans intensitet och fräschör. Vinerna är sällan ekfatslagrade och passar utmärkt att avnjutas unga för att uppskatta deras primära aromer fullt ut.
När det gäller matpassning är Amaralviner exemplariska till skaldjur, ostron, sushi och grillad fisk samt till sallader med getost eller färska örter. Även lättare vegetariska rätter och portugisiska tapas, ”petiscos”, harmonierar väl med den uppfriskande syran och den rensande mineraliteten i Amaral.