Persan Àr en traditionell blÄ druvsort frÄn Savoie-regionen i Frankrike, som pÄ senare Är har ÄterfÄtt uppskattning bland vinmakare och vinkÀnnare. Druvan ger viner med en intensiv och komplex aromprofil: inslag av mörka bÀr sÄsom björnbÀr, blÄbÀr och svarta vinbÀr balanseras av toner av viol, peppar, lakrits och ibland en subtil örtighet. PÄ gommen erbjuder Persan en frÀsch syra, markerade men eleganta tanniner samt en lÄng, kryddig finish.
Persan odlas huvudsakligen i Savoie, sÀrskilt runt Saint-Jean-de-Maurienne och Combe de Savoie. Mindre odlingar förekommer Àven i IsÚre. Viner pÄ Persan framstÀlls oftast som torra, röda viner men kan Àven anvÀndas i blandningar för att tillföra struktur och aromatik.
Persan passar fint till rĂ€tter med mild vilt, lamm eller nötkött, sĂ€rskilt nĂ€r de serveras med örter eller svampsĂ„ser. Ăven smakrika ostar, exempelvis tomme de Savoie, Ă€r utmĂ€rkta partners. Vinet kommer till sin rĂ€tt vid nĂ„got svalare serveringstemperatur för att lyfta fram friskheten och den fruktiga karaktĂ€ren.
Frankrike
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare