Asprouda är en ovanlig och ursprunglig grön druvsort från Grekland, främst odlad i områden som Rhodos och delar av Egeiska övärlden. Druvan används främst till framställning av torra vita viner men förekommer även i blandningar. Aromprofilen kännetecknas av subtila citrus- och stenfruktsnoter, såsom citron, päron och persika, balanserat med örtkryddiga toner och ibland en lätt sälta från det närliggande havet. I smaken uppvisar Asprouda en frisk syra och en ren, mineraldriven struktur som ger vinet en elegant, uppfriskande avslutning.
Viner på Asprouda serveras med fördel välkylda och gör sig utmärkt till lätta medelhavsanrättningar. Typiska matrekommendationer inkluderar grillad fisk, skaldjur, sallader med fetaost, samt vegetariska rätter med olivolja och färska kryddor. Asprouda-viner fungerar även väl tillsammans med milda ostar och mezérätter. Stilen hos viner på denna druva är oftast ren och livlig, vilket gör dem till perfekta följeslagare vid sommarens middagar eller som fördrink med tilltugg.