Valdiguié är en blå druvsort med ursprung i Sydvästra Frankrike, men den odlas idag främst i Languedoc-området samt i Kalifornien, där den även kallas "Napa Gamay". Druvan kännetecknas av en frisk och fruktig aromprofil med inslag av mogna röda bär såsom jordgubbe, hallon och tranbär. I doften återfinns dessutom ofta toner av viol, lakrits och ibland en lätt kryddighet. På gommen visar Valdiguié upp en pigg syra, mjuka tanniner och en medelfyllig kropp, vilket ger vinerna en elegant och lättillgänglig struktur.
De vanligaste vintyperna är unga, fruktiga röda viner och roséviner, ofta producerade med kolsyrejäsning för att förstärka den fruktiga karaktären, liknande Beaujolais. Viner på Valdiguié serveras gärna lätt kylda för att framhäva friskheten och livligheten.
När det gäller mat passar Valdiguié utmärkt till rätter av fågel såsom grillad kyckling eller kalkon, lättare charkuterier samt vegetariska rätter med svamp eller rostade rotfrukter. Druvans fruktighet och höga syra gör den även till ett fint sällskap till milda, krämiga ostar.