Bayanshira är en traditionell druvsort med ursprung i Azerbajdzjan och är känd för att producera distinkta vita viner med klar fräschör. Aromprofilen karaktäriseras av subtila blommiga toner, ofta med inslag av grön äpple, citruszest och delikata örter. I doften kan även en lätt mineralitet skönjas, som förstärker vinets eleganta intryck. Smakprofilen är livlig och frisk med balanserad syra, vilket ger en ren och uppfriskande avslutning.
De främsta odlingsområdena för Bayanshira är Ganja-Gazakh-regionen samt andra delar av västra och centrala Azerbajdzjan, där klimatet och jordmånen ger druvan dess unika uttryck. Viner gjorda på Bayanshira finns ofta i torra, fruktiga och ibland halvtorra stilar. Dessa viner dricks traditionellt unga för att bevara den friska fruktkaraktären och vitala syran.
Rekommenderade maträtter till Bayanshira-viner inkluderar lätta fiskrätter, skaldjur, grillad kyckling samt sallader med örter och citrus. Även vegetariska rätter och milda getostar harmonierar utmärkt tack vare vinets friskhet och subtila aromer. Bayanshira är därmed ett mångsidigt val för den som söker eleganta vita viner med regional karaktär.