Röd druvsort

Aglianicone är en sällsynt och lokal druvsort som huvudsakligen odlas i södra Italien, framför allt i regionerna Kampanien och Basilicata. Druvan är närbesläktad med Aglianico men har ett eget uttryck och används främst i blandningar, men kan även vinifieras som endruvsvin.

Viner gjorda på Aglianicone uppvisar ett fruktigt och charmigt aromatiskt spektrum med toner av mogna röda bär såsom körsbär och plommon, ofta ackompanjerat av inslag av örter, viol och en subtil kryddighet. I smaken är vinerna vanligtvis medelfylliga och mjukare än klassisk Aglianico, med förhållandevis runda tanniner och en balanserad, fräsch syra.

De vanligaste vintyperna är röda viner, både i en lättdrucken, ung och fruktig stil samt i mer strukturerade varianter lämpade för kort lagring. Aglianicone-viner gör sig särskilt väl till mat och rekommenderas till traditionella italienska rätter med tomatbaserade såser, grillat kött, charkuterier samt milda lagrade ostar. Deras elegans och mjukhet gör dem flexibla till både rustika rätter och lättare anrättningar.

De viktigaste regionerna för druvan Aglianicone

Ingen region hittades för druvsorten Aglianicone.