Moscatel är en aromatisk druvsort vars karaktäristiska doft och smakprofil tydligt framträder. Druvan ger viner med intensiva aromer av apelsinblom, mogna druvor, muskot, exotiska frukter och honung, ofta med florala och citrusartade undertoner. Smaken är fyllig med en markerad sötma, balanserad av frisk syra och en oljig munkänsla, särskilt tydlig i de sötare vinstilarna.
De främsta odlingsregionerna för Moscatel är södra Spanien, framför allt i Andalusien (Malaga, Jerez, Alicante), samt Portugal och olika områden kring Medelhavet. Druvan odlas även framgångsrikt i Sydamerika, särskilt i Chile.
Moscatel används främst till söta starkviner, såsom Moscatel de Setúbal och Malaga, men förekommer även i friska mousserande viner och ibland som torrt vitt vin. Typiska Moscatelviner kännetecknas av intensiv aromatik, gyllene färg och ofta hög restsötma.
Vinets sötma och fruktighet gör det till ett utmärkt sällskap till desserter med mandel, torkad frukt eller citrus, fruktpajer, blåmögelost samt orientaliska delikatesser. Överlag lyfter Moscatel kryddiga eller sötare maträtter och är även en perfekt aperitif.
Portugal
Frankrike
──── 🍷 ────
👉 Eller Upptäck appen i detalj
Viniou – enklare hantering av din vinkällare