Viura, Àven kÀnd som Macabeo i vissa regioner, Àr en grön druvsort som huvudsakligen odlas i norra Spanien, sÀrskilt i Rioja och Katalonien. Druvans aromatiska profil prÀglas av friska, subtila dofter av citrus, gröna Àpplen, pÀron och vita blommor, ofta med inslag av örter och ibland mandel. I munnen uppvisar Viura en balanserad syra med ett frÀscht och livligt uttryck, ofta uppbackat av liten fyllighet och mineralitet, sÀrskilt i ekfatslagrade versioner.
Viura anvÀnds framför allt i vita Riojaviner samt i den katalanska Cava-produktionen. I Rioja produceras bÄde unga, fruktiga viner och mer komplexa, ekfatslagrade vita viner med toner av vanilj, nöt och smör. I Cava ger druvan friska, mousserande viner med tydlig frukt och elegant syra.
NÀr det gÀller mat och vin Àr Viura mycket mÄngsidig. Unga, friska versioner passar utmÀrkt till skaldjur, vit fisk, sallader och tapas. Ekfatslagrade och mer komplexa Viura-viner harmoniserar vÀl med grillad fisk, kyckling, milda ostar och rÀtter med krÀmiga sÄser.
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare