Hondarribi Beltza är en blå druvsort med stark anknytning till Baskien i norra Spanien, framför allt i regionerna Getariako Txakolina, Bizkaiko Txakolina och Arabako Txakolina. Druvan ger viner med en distinkt, frisk syra och låg till medelhög tanninstruktur. Aromprofilen utmärks av röda bär såsom hallon och körsbär, inslag av svarta vinbär samt subtila kryddiga toner och ibland en lätt örtighet. Smaken är ofta lätt till medelfyllig, med livlig fräschör och mineraltoner typiska för den kustnära växtplatsen.
Viner på Hondarribi Beltza framställs vanligtvis i en ung, fruktig och lätt stil, där fokus ligger på friskhet och drickbarhet snarare än fatlagring. Vissa producenter experimenterar idag med ekfatslagring för ökad komplexitet. Druvan används också ibland i roséviner i kombination med Hondarribi Zuri.
Hondarribi Beltza-viner passar utmärkt till baskiska fisk- och skaldjursrätter, gärna grillade sardiner, samt till rätter med ljust kött såsom kyckling eller fläsk. De friska syrorna och bäriga inslagen harmoniserar även väl med lättare tapas och charkuterier.