Zinfandel är en blå druvsort som främst odlas i Kalifornien, där den har blivit en ikon inom amerikansk vinproduktion. Druvan ger ofta medelfylliga till fylliga viner med en intensiv arom- och smakprofil. Typiska aromer inkluderar mörka bär såsom björnbär, blåbär och plommon, kompletterat av toner av peppar, lakrits, kryddnejlika samt ibland inslag av choklad och tobak. Vid högre alkoholhalter kan vinet också uppvisa drag av sylt och torkad frukt.
De huvudsakliga vindistrikten för Zinfandel är Kaliforniens Sonoma, Napa Valley, Lodi och Sierra Foothills. Beroende på område och vinmakningsteknik varierar stilen från fruktiga och lättare roséviner (White Zinfandel), till kraftfulla, strukturerade och lagringståliga rödviner.
Zinfandel är särskilt mångsidig vad gäller mat. Den passar utmärkt till grillat kött, kryddiga rätter – särskilt från det amerikanska eller mexikanska köket – samt rätter med barbecue-sås. Även smakrika ostar och mustiga grytor gifter sig väl med Zinfandels kraft och komplexitet.
USA
Frankrike
Kroatien
──── 🍷 ────
👉 Eller Upptäck appen i detalj
Viniou – enklare hantering av din vinkällare