Vit druvsort

Cayuga White är en vitvinsdruva ursprungligen framtagen vid Cornell University i New York och uppskattas särskilt i de nordöstra delarna av USA, framför allt i Finger Lakes-regionen. Druvsorten ger aromatiska viner med en lätt floral doft, inslag av gröna äpplen, melon, citrus och ibland en diskret mineralton. Smakprofilen är fräsch och livlig, ofta med tydlig syra, toner av päron, lime och tropisk frukt, vilket ger ett balanserat och behagligt avslut.

Cayuga White odlas huvudsakligen i USA:s nordöstra vinregioner, såsom New Yorks Finger Lakes och Lake Erie, där de svala klimatförhållandena gynnar dess utveckling av fräschör och aromintensitet. Vinsorterna varierar från torra och fruktiga till halvtorra och lätt pärlande viner, och passar även för produktion av mousserande vin. Vinerna kännetecknas av sin friskhet och mångsidighet, vilket gör dem utmärkta som apéritif eller till lättare rätter.

Cayuga White passar särskilt bra ihop med färska skaldjur, sallader, kycklingrätter, milda ostar och asiatiskt kryddad mat. Syrlig fräschör och fruktighet lyfter både lättare och aromatiska maträtter på ett elegant sätt.

De viktigaste regionerna för druvan Cayuga White

Ingen region hittades för druvsorten Cayuga White.

Viner baserade på Cayuga White

Mognad

Quebec - Montérégie - 2023

Vignoble Marathonien - Cuvée Spéciale
Flaska (75 cl)