Röd druvsort

Chambourcin är en blå druvsort av franskt ursprung, särskilt uppskattad för sitt motstånd mot svampsjukdomar och förmåga att trivas i svala som varma klimat. Druvan producerar viner med djup rubinröd färg och utpräglade aromer av mörka bär, främst körsbär, björnbär och svarta vinbär. I doft och smak framträder också toner av viol, örter och kryddor med en viss jordighet samt ibland en antydan till choklad. Syran är oftast frisk medan tanninstrukturen är medelfyllig och mjuk.

De främsta odlingsregionerna för Chambourcin är USA:s östkust, framför allt Pennsylvania, Virginia och New York, samt Australien och delar av Kanada. Vinet vinifieras både som fatlagrat och ofatlagrat rödvin, samt i roséstil. Dessertviner och mousserande varianter förekommer också.

Chambourcin är mycket mångsidigt vid matbordet. Det passar utmärkt till grillat kött, anka, lamrätter samt rätter med svamp eller rika, kryddiga såser. Även hårda ostar och charkuterier kompletteras väl av dess fruktighet och syra, vilket gör det till ett spännande alternativ för vinälskare på jakt efter nya smakupplevelser.

De viktigaste regionerna för druvan Chambourcin

Ingen region hittades för druvsorten Chambourcin.

Viner baserade på Chambourcin

Mognad

Loiredalen - 2022

Vignoble Rochanvigne - Coloca’Terre
Flaska (75 cl)