Niagara är en druvsort som ursprungligen härstammar från Nordamerika och har blivit särskilt populär i vinodlingsområden i USA och södra Kanada. Druvan är känd för sin fräscha och aromatiska profil med tydliga inslag av mogna druvor, tropiska frukter som ananas och mango, samt toner av citrus och blomster. Smakprofilen är ofta söt och fruktig, ibland med lätt muskatkaraktär och en aning syrlighet som ger vinerna en balanserad friskhet.
De viktigaste odlingsområdena för Niagara är Finger Lakes och Lake Erie i New York, samt Ontario i Kanada. Niagara används främst till framställning av vita viner, men även mousserande och halvtorra eller söta vinstilar förekommer.
Viner på Niagara-druvan passar utmärkt som aperitif och till lätta rätter såsom sallader, grillad fisk, kyckling eller milda ostar. Den diskreta sötman och aromatiska karaktären gör dem även till ett bra val till fruktiga desserter eller mat med asiatisk touch. Niagara-viner serveras bäst väl kylda för att framhäva deras friska och fruktiga egenskaper.