Catawba är en amerikansk vindruvssort som främst används till framställning av både stilla och mousserande viner samt druvjuice. Druvan har sitt ursprung i USA och odlas framför allt i delstater som Ohio, New York (särskilt Finger Lakes-regionen) och omkring Great Lakes.
Viner på Catawba kännetecknas av en frisk aromprofil med inslag av jordgubbar, hallon, mogna röda äpplen och ofta toner av muskat och blommighet. Smaken är vanligtvis lätt till medelfyllig, med en märkbar syra och en diskret sötma, särskilt i de halvsöta till söta vinstilar som ofta produceras av denna druva. Aromprofilen kan även innehålla kryddiga och lätt foxy drag, typiska för amerikanska hybrider.
De vanligaste stilarna av Catawba-viner är mousserande roséviner, halvsöta stilla roséviner samt vissa dessertviner. Druvan passar utmärkt med smakrika maträtter såsom rökt skinka, färska bärdesserter och ostbricka med nötter. För de mousserande vinerna rekommenderas även skaldjur och fräscha sallader som matchning.