Marquette Àr en innovativ blÄ druvsort framtagen för att klara svalare klimat, med ursprung i USA:s norra vinregioner, framförallt Minnesota och Vermont. Druvan kÀnnetecknas av en djup rubinröd fÀrg och en komplex, inbjudande aromprofil med toner av mörka körsbÀr, björnbÀr och plommon, ofta Ätföljda av subtila inslag av kryddor, tobak och ibland en lÀtt jordig mineralitet. PÄ paletten visar Marquette en ungdomlig friskhet, mjuka tanniner och en balanserad syra, som ger vinet en harmonisk struktur och ett elegant avslut.
Marquette anvÀnds frÀmst för att skapa torra röda viner men förekommer Àven i halvtorra och lÀtt fatlagrade varianter. Vissa producenter experimenterar Àven med roséviner och mousserande vin baserade pÄ druvan. Den mognar tidigt och har hög motstÄndskraft mot sjukdomar och frost, vilket gör den idealisk i nordliga vinodlingsregioner.
För vin- och matkombinationer passar Marquette sÀrskilt vÀl till smakrika köttrÀtter som grillat lamm, vilt eller nötkött samt till lagrade hÄrdostar. Vinet kompletterar Àven rÀtter med bÀriga sÄser eller rotfrukter, och kan vara ett spÀnnande alternativ till klassiska pinot noir-baserade rÀtter.
Kanada
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare