Vit druvsort

Edelweiss är en unik och aromatisk druvsort som ursprungligen utvecklades i USA och har blivit uppskattad särskilt i svalare vingårdsregioner. Druvan kännetecknas av en distinkt smakprofil med toner av mogna gröna äpplen, honung, grapefrukt, och fläderblom, ofta kompletterade av en subtil muskatkaraktär. Doften är intensiv och blommig med inslag av citrus och kryddor, vilket gör Edelweiss till ett mångsidigt val för både konsumenter och vinmakare.

De främsta odlingsområdena för Edelweiss inkluderar amerikanska mellanvästern, särskilt Nebraska och Minnesota, men även norra och östra Europa har visat intresse tack vare sortens köldtålighet.

Viner gjorda på Edelweiss varierar från torra till halvtorra och söta stilar. Ofta vinifieras druvan till friska och fruktiga vita viner, men den används också till mousserande och dessertviner. Vinerna har vanligtvis en rund men livlig syra som balanserar sötman i druvan.

Edelweiss-vin passar utmärkt till lättare maträtter. Rekommenderade matparningar är asiatiska rätter, milda ostar, skaldjur, kycklingrätter samt sallader. Edelweiss är också ett förträffligt val till fruktbaserade desserter, tack vare vinets aromatiska sötma.

De viktigaste regionerna för druvan Edelweiss

Ingen region hittades för druvsorten Edelweiss.

Viner baserade på Edelweiss

Mognad

Alsace - 2022

Pierre Et Frédéric Becht - Edelzwicker
Flaska (75 cl)