Vit druvsort

Chardonnel är en hybrid-druva framtagen för att kombinera Chardonnay-druvans elegans med motståndskraft och anpassningsförmåga. Druvan odlas främst i kallare vinregioner i USA, såsom New York (Finger Lakes, Lake Erie) och Missouri, där klimatet kan vara utmanande för traditionella Vitis vinifera-sorter. Arom- och smakprofilen påminner om Chardonnay med tydliga inslag av gröna äpplen, citrus, päron och ibland tropiska toner. Chardonnel kan även utveckla en behaglig mineralitet samt subtila nyanser av smörighet och vanilj om vinet ekfatslagras.

Typiska vinstilar inkluderar både torra, friska vita viner och lättare halvtorra varianter, ibland också mousserande viner tack vare druvans höga syra. Vinerna har oftast en medelfyllig kropp och kännetecknas av fräschör och balans mellan fruktighet och syra.

Chardonnel passar utmärkt till skaldjur, grillad fisk, kycklingrätter med citron och örter samt milda, krämiga ostar. Syran och friskheten i vinet gör det även till ett bra val till vegetariska rätter med sparris eller zucchini, samt till fjäderfä med lätta såser.

De viktigaste regionerna för druvan Chardonnel

Ingen region hittades för druvsorten Chardonnel.

Viner baserade på Chardonnel

Kulmen

Jura - Arbois - 2016

Fruitière Vinicole d'Arbois - Béthanie
Flaska (75 cl)