Clairette Àr en traditionell sydfransk druvsort, uppskattad för sin förmÄga att skapa eleganta och uttrycksfulla vita viner. Druvan bjuder pÄ en aromatisk profil med inslag av vita blommor, citrusfrukt, gröna Àpplen, pÀron samt ibland örtiga toner och subtil mandel. Smaken Àr ofta fyllig, rund och mjuk, med en balanserad, relativt lÄg syra och en diskret mineralitet som förhöjer vinets karaktÀr.
De huvudsakliga odlingsomrÄdena för Clairette Àr södra RhÎne, Provence samt Languedoc i Frankrike. Speciellt utmÀrker sig Clairette de Die, ett mousserande vin frÄn RhÎne, men druvsorten Äterfinns Àven i stilla vita viner och blandningar.
Stilarna varierar frÄn torra, friska viner till lÀtt mousserande och halvtorra varianter med friskhet och behaglig fruktighet. Clairette anvÀnds ofta som blandningsdruva, men förekommer Àven i endruvsviner.
För tillfÀllen vid matbordet passar Clairette utmÀrkt till skaldjur, grillad fisk, ljusa sallader, getost och rÀtter med örter frÄn medelhavsomrÄdet. Tack vare vinets struktur och frÀschör harmoniserar det vÀl med eleganta, lÀttare smaker och ljusa rÀtter.
Frankrike
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare