Tália är en vit druvsort med ungerskt ursprung som kännetecknas av en fräsch och elegant aromprofil. I glaset ger vinerna ofta aromer av vita blommor, citrusfrukter som citron och grapefrukt, samt inslag av grönt äpple och ibland en subtil örtighet. Smaken är frisk, med en väl avvägd syra och en lätt, ibland mineraldriven avslutning.
De främsta odlingsområdena för Tália återfinns i Ungern, framför allt i regionerna Tokaj och Eger. Här utnyttjas druvans naturliga friskhet och aromrikedom för att producera både stilla och mousserande viner av hög kvalitet.
Tália används huvudsakligen till torra vita viner, men förekommer även i halvtorra och sällsyntare dessertviner. Vinstilen är ofta ren och frisk, med tydliga druvtypiska karaktärer och ett fokus på fräschör framför ekfatslagring.
Vin på Tália passar utmärkt till lättare fiskrätter, skaldjur, grillad kyckling eller sallader med citrusvinaigrette. Även asiatiska rätter med ingefära och lime eller mild getost harmonierar väl med den friska syran och subtila fruktigheten hos Tália-viner.