Vit druvsort

Trebbiano Romagnolo är en vit druvsort som främst odlas i regionen Emilia-Romagna i norra Italien, där den har djupa historiska rötter. Druvan kännetecknas av en frisk och neutral aromprofil med subtila toner av grönt äpple, citrus, vit persika och ibland en hint av mandel. På gommen är vinerna vanligen lätta till medelfylliga, med hög syra som ger dem en livlig struktur och en ren, uppfriskande avslutning.

Typiska vinstilar inkluderar torra, stilla vita viner som ibland blandas med andra lokala druvor för att ge extra friskhet och balans. Vinerna är sällan ekfatslagrade, vilket bevarar deras ungdomliga fräschör och fruktiga karaktärer. Trebbiano Romagnolo används också i produktionen av mousserande viner samt enkla vardagsviner.

När det gäller mat och vin kombinationer passar Trebbiano Romagnolo utmärkt till lättare rätter som skaldjur, vit fisk, färska ostar och sallader. Den höga syran gör den också till ett bra val till antipasti eller som aperitif, där dess rena profil lyfter fram råvarornas naturliga smaker.

De viktigaste regionerna för druvan Trebbiano Romagnolo

Ingen region hittades för druvsorten Trebbiano Romagnolo.