Albarola Àr en vit druvsort som huvudsakligen odlas lÀngs Italiens Liguriska kust, framför allt i Cinque Terre och Golfo del Tigullio. Druvan ger eleganta viner med en subtil, frisk aromatik. Albarola utmÀrker sig för sina diskreta dofter av gröna Àpplen, vit persika och citrus, ofta Ätföljda av florala toner och en lÀtt örtighet. I gommen erbjuder vinerna en medelhög syra, mineralitet och en relativt slank kropp, vilket resulterar i ett frÀscht och rent intryck.
Vinifierad ensam eller i blandningar, sÀrskilt med Bosco och Vermentino i DOC Cinque Terre, skapar Albarola torra, stilla viner samt lÀtt pÀrlande varianter. Typiska stilar Àr unga, fruktiga vita viner men ibland ocksÄ lagrade pÄ sin jÀstfÀllning för djupare textur.
Albarolaviner passar utmÀrkt till regionens klassiska rÀtter som mortadella eller focaccia samt till skaldjur, grillad fisk och milda ostar. SÀrskilt vÀl harmoniserar vinets syror och mineralitet med lÀttare rÀtter frÄn Medelhavsköket, som exempelvis spaghetti alle vongole eller carpaccio pÄ vita fiskar.
Italien
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare