Pignola är en sällsynt druvsort från regionen Valtellina i norra Italien, där den särskilt odlas på de branta terrasserna längs Adda-floden. Viner framställda av Pignola karakteriseras av en klar rubinröd färg och en förförisk aromprofil med inslag av röda bär såsom körsbär, hallon och lingon, ofta ackompanjerade av subtila toner av torkade örter, peppar och en lätt blommighet. På gommen uppvisar Pignola en livlig syra, mjuka tanniner och en elegant struktur, vilket resulterar i friska och medelfylliga viner med en särpräglad mineralitet.
Traditionellt produceras torra röda viner, men även lätta, fruktiga stilar och ibland amabile-varianter med viss restsötma förekommer. Pignola-viner lämpar sig väl för att avnjutas unga men kan även utveckla ytterligare komplexitet efter några års lagring.
När det gäller matrekommendationer passar Pignola utmärkt till norra Italiens gastronomi, exempelvis risotto med svamp, charkuterier, mogna hårdostar, grillad fjällfisk samt klassiska kötträtter av kalv eller vilt. Druvans fräschör och balans gör den till ett mångsidigt val vid matbordet.