Pampanuto är en vit druvsort med ursprung i Apulien i södra Italien, främst odlad kring Bari och Castel del Monte. Druvan ger viner med ljus, halmgul färg och subtila aromer. I doften finner man ofta nyanser av vita blommor, färska gröna äpplen, päron samt inslag av citrus och ibland örttoner som basilika och timjan. Pampanuto har en balanserad syra, medelfyllig kropp och en mjuk, fräsch karaktär på gommen. Smaken präglas av samma fruktighet som aromen, med en ren och livlig avslutning.
Viner på Pampanuto produceras ofta som enkla, stilla vita viner, men förekommer även i blandningar för att lyfta friskhet och struktur. De typiska stilarna är torra och relativt lätta, vilket gör dem särskilt uppskattade som unga viner. Pampanuto är utmärkt till fisk- och skaldjursrätter, sallader med citrusdressing, milda ostar samt pastarätter med ljusa såser. Druvans delikata och fräscha profil gör den även till ett gott sällskap till medelhavsinspirerade smårätter och antipasto.