Erbaluce Àr en karakteristisk vit druvsort frÄn norra Italien, framför allt Piemonte-regionen och sÀrskilt omrÄdet runt Canavese och Caluso. Druvan Àr kÀnd för sina friska och livliga syror samt sin fina mineralitet. Aromprofilen domineras av vita blommor, gröna Àpplen, citrusfrukter och toner av pÀron. I vissa fall framtrÀder Àven subtila inslag av mandel och örter, som bidrar till vinets komplexitet.
Viner pÄ Erbaluce produceras i olika stilar: torra stilla viner (framför allt Erbaluce di Caluso DOCG), mousserande viner samt Àdla dessertviner (Passito) dÀr druvorna torkas för ökad koncentration. De torra vinerna Àr sÀrskilt uppskattade för sin friskhet och renhet, medan passitovinerna utmÀrks av sötma och rika smaklager av torkad frukt och honung.
Erbaluce-viner Àr mÄngsidiga vid matbordet. De torra versionerna passar utmÀrkt till fisk- och skaldjursrÀtter, grönsakspajer och lÀtta sallader, medan de sötare varianterna Àr fina komplement till blÄmögelost, nötter och bakverk. Servera gÀrna vÀl kylda för att framhÀva den livliga syran och de eleganta aromerna.
Italien
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare