Chatus (även känt som Nebbiolo Pecorino) är en sällsynt och distinkt druvsort som kännetecknas av sitt komplexa arom- och smakprofil. Vinet bjuder på intensiva toner av mörka bär såsom björnbär och svarta vinbär, ackompanjerade av subtila inslag av viol, rosenblad, lakrits och en lätt kryddighet. Vid mognad kan aromerna utveckla eleganta toner av läder, tobak och torkad frukt, vilket ger vinet en djup och balanserad karaktär.
Chatus odlas främst i Ardèche-regionen i Frankrike, där det trivs i de steniga sluttningarna med god solexponering och väl dränerade jordar. Denna druva används ofta till att producera strukturerade, tanninrika röda viner med god lagringspotential. Stilen är typiskt fyllig, med markerad syra och distinkt mineralitet, vilket gör att vinet vinner på några års flasklagring.
Chatus-viner passar utmärkt till kraftiga rätter av rött kött, vilt, lamm samt lagrade hårdostar. De kompletterar även mustiga grytor och rätter med svamp och örter, där vinets struktur och komplexitet lyfter smakupplevelsen ytterligare.