Chatus Àr en gammal, sÀllsynt druvsort frÄn ArdÚche-regionen i Frankrike, som idag odlas nÀstan uteslutande i detta omrÄde. Viner av Chatus utmÀrks av sin djupa rubinröda fÀrg och intensiva aromprofil med dofter av svarta bÀr, plommon, vilda örter och ibland inslag av viol och lakrits. I munnen Àr vinet fylligt och kraftfullt, med tydlig tanninstruktur och en markerad frisk syra, vilket ger god lagringspotential. Smakprofilen bjuder pÄ mörka skogsbÀr, kryddighet och ibland rostade toner med ett lÄngt, ihÄllande avslut.
De huvudsakliga vinodlingsregionerna för Chatus Ă€r de kalkrika sluttningarna runt Val dâAuzon och andra delar av norra ArdĂšche. Druvan lĂ€mpar sig frĂ€mst för torra, stilla röda viner, men experiment med lagring pĂ„ ekfat bidrar ofta med ytterligare nyanser och komplexitet.
Chatusvin passar utmÀrkt till kraftigare köttrÀtter sÄsom vilt, lammgryta eller grillat nötkött. Den rejÀla strukturen och de kryddiga inslagen gör ocksÄ denna druvsort till ett gott sÀllskap till lagrade ostar och smakrika svamprÀtter.
Frankrike
Italien
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare