Bovale Àr en traditionell blÄ druvsort med stark koppling till Sardinien i Italien, Àven om den förekommer i mindre utstrÀckning i vissa delar av Spanien. Druvan finns i tvÄ huvudvarianter: Bovale Sardo och Bovale Grande, dÀr den förstnÀmnda betraktas som mest kvalitativ. Bovale ger viner med djup fÀrg, medelfyllig till fyllig kropp och en ganska hög nivÄ av tanniner och syra. I arom- och smakprofilen Äterfinns toner av mogna röda bÀr sÄsom körsbÀr och plommon, tillsammans med inslag av torkade frukter, örter och ibland ett lÀtt kryddigt avslut.
Bovale odlas frÀmst pÄ Sardinien, sÀrskilt i omrÄden som Mandrolisai och Campidano dÀr den ofta blandas med andra lokala druvsorter. Typiska vinstilar inkluderar robusta, rödviner med god lagringspotential och ofta distinkt regional karaktÀr.
Viner pÄ Bovale passar utmÀrkt till matrÀtter som lÄngkokt lamm, vilt eller smakrika pastarÀtter, samt lagrade ostar. De tanninrika och fruktiga inslagen gör Bovale-viner till ett naturligt val för det rustika italienska köket och höstliga, mustiga smaker.
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare