Nerello Mascalese Àr en inhemsk druvsort frÄn Sicilien, sÀrskilt kÀnd frÄn vinodlingarna pÄ vulkansluttningarna kring Etna. Druvan ger viner med en nyanserad aromprofil dÀr inslag av körsbÀr, röda och svarta vinbÀr, viol och inslag av lakrits samsas med ett subtilt rökigt mineraldrag, ofta knutet till den vulkaniska jorden. Smaken Àr oftast medelfyllig till fyllig, med frisk syra, tydliga men eleganta tanniner samt lÄng, komplex eftersmak.
De viktigaste odlingsomrÄdena Àr Etna DOC pÄ Sicilien, dÀr druvan trivs utmÀrkt i den svala, högt belÀgna terrÀngen. HÀr produceras bÄde röda viner och roséviner, men röda Etna Rosso Àr mest framtrÀdande.
Vinerna pĂ„ Nerello Mascalese Ă€r ofta lagringsdugliga och kĂ€nnetecknas av balans och finess, ibland med en viss jordighet eller pepprighet i eftersmaken. De passar utmĂ€rkt till smakrika matrĂ€tter som grillat lamm, viltkött, svamprĂ€tter och sicilianska köttrĂ€tter med tomatbaserade sĂ„ser. Ăven mogna ostar och rustika charkuterier utgör fina kombinationer.
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare