Neyret är en blå druvsort med ursprung i nordvästra Italien, särskilt i regionen Vallée d’Aoste där den ofta används som blanddruva men även förekommer i enkeldruvsviner. Druvan kännetecknas av en elegant och uttrycksfull aromprofil med toner av mörka bär som svarta vinbär och blåbär, samt subtila inslag av svarta körsbär, viol och kryddiga nyanser av peppar och lakrits. På gommen är Neyret-viner medelfylliga, med mjuka tanniner och balanserad syra, vilket ger en angenäm fräschör och struktur.
De främsta odlingsområdena för Neyret ligger i Vallée d’Aoste, främst i underregionerna Donnas och Arnad-Montjovet. Här spelar Neyret en viktig roll i blandviner tillsammans med exempelvis Nebbiolo (lokalt kallad Picotendro) och Petit Rouge, men förekommer även som monovarietal i små kvantiteter.
Stilmässigt ger Neyret-viner oftast torra, röda viner som är aromatiska och eleganta, ibland framställda med kort lagring på fat för att fördjupa smaknyanserna. De passar utmärkt till rätter av ljust eller rött kött, som rostbiff, viltfågel eller regionala pastarätter med svamp och tryffel. Neyret harmoniserar även väl med milda, lagrade ostar och charcuteri.