Cornalin Àr en traditionell druvsort med ursprung i de schweiziska Alperna, frÀmst i kantonen Valais dÀr den ofta kallas Rouge du Pays. Druvan ger viner med en intensiv rubinröd fÀrg och en komplex aromprofil som ofta domineras av röda bÀr sÄsom körsbÀr, hallon och tranbÀr, men Àven inslag av vilda örter, kryddor och ibland subtila toner av lakrits och lÀder. Cornalin-viner kÀnnetecknas av en medelfyllig till fyllig kropp, frisk syra och mjuka, vÀlbalanserade tanniner. PÄ gommen upplevs ofta en behaglig frÀschör och elegans, vilket förlÀnger smakupplevelsen med mjuka, fruktiga toner och lÄng eftersmak.
Cornalin odlas huvudsakligen i Valais-regionen i Schweiz men förekommer Àven, om Àn i mindre omfattning, i Aostadalen i Italien. Vinerna kan varieras frÄn unga och fruktiga till mer lagringsdugliga varianter med större komplexitet. Typiska Cornalin-viner serveras gÀrna till lokala specialiteter: charkuterier, viltkött, lamm eller vegetariska rÀtter med svamp. Druvans friskhet och aromatik gör den ocksÄ till ett utmÀrkt val till mogna ostar.
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare