Glera Àr en vit druvsort som frÀmst odlas i Veneto-regionen i nordöstra Italien, sÀrskilt i omrÄdena kring Conegliano och Valdobbiadene. Druvan Àr mest kÀnd som basen för det populÀra mousserande vinet Prosecco. Glera-viner kÀnnetecknas av en frisk och livlig aromprofil med inslag av gröna Àpplen, pÀron, vita blommor och ibland subtika toner av citrus och persika. I smaken Àr vinerna ofta friska, fruktiga och vÀlbalanserade med en mjuk mousse och en subtil sötma som förstÀrker fruktigheten.
Glera odlas frÀmst i Italien, men mindre odlingar förekommer Àven i Slovenien och andra delar av vÀrlden. Druvan anvÀnds nÀstan uteslutande till att producera mousserande viner, bÄde torra (Brut) och lite sötare stilar (Extra Dry eller Dry). Prosecco finns Àven i stilla och frizzante-varianter, men det Àr de mousserande versionerna som dominerar marknaden.
Glera-baserade viner passar utmÀrkt som aperitif och harmonierar vÀl med skaldjur, milda ostar, sallader och rÀtter med lÀtt kryddning frÄn det medelhavsinspirerade köket. Vinet lyfter Àven asiatiska rÀtter med umami och lÀtt hetta, tack vare sin frÀschör och milda fruktsötma.
Italien
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare