Pinotage Àr Sydafrikas signaturdruva, framavlad genom en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault (som ofta kallas Hermitage). Druvan ger generösa viner med djupt röd fÀrg och ett aromatiskt spektrum som ofta omfattar mörka bÀr, spÄr av plommon, mogna körsbÀr och ibland subtila toner av rök, kaffe eller choklad. Vissa viner uppvisar Àven inslag av banan eller lakrits, beroende pÄ vinmakarens stil och ursprung.
De frĂ€msta odlingsomrĂ„dena finns i Sydafrikas vinregioner som Stellenbosch, Paarl och Swartland, dĂ€r klimat och jordmĂ„n lyfter fram druvans karaktĂ€r. Pinotage produceras i en rad olika stilar â frĂ„n fruktiga, lĂ€ttare varianter med mjuka tanniner till kraftfulla, fatlagrade exempel med komplex struktur. Ofta görs Ă€ven rosĂ©viner samt mousserande varianter pĂ„ druvan.
Till mat passar Pinotage utmÀrkt med grillat kött, vilt, lamm eller kryddiga rÀtter dÄ vinets fruktighet och viss örtighet kompletterar rÀtterna vÀl. Det kan ocksÄ balansera smakrika köttrÀtter med barbecuesÄs eller sydafrikanska specialiteter, tack vare sitt robusta och mÄngfacetterade uttryck.
Sydafrika
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare