Arrufiac Àr en distinkt vit druvsort med ursprung i sydvÀstra Frankrike, sÀrskilt kÀnd frÄn vinregionerna Gascony och appellationerna Pacherenc du Vic-Bilh och CÎtes de Gascogne. Druvan utmÀrker sig genom ett aromatiskt och nyansrikt profil, ofta med eleganta toner av citrus, grapefrukt, kvitten och subtila inslag av vita blommor. Smakbilden karaktÀriseras av en frisk syra, med en mjuk mineralitet och en lÀtt kryddighet i avslutet, vilket bidrar till en harmonisk och balanserad helhetsupplevelse.
Arrufiac anvÀnds frÀmst till torra vita viner, men förekommer Àven i semitorra och söta dessertvinsstilar. I blandningar tillsammans med druvor som Petit Courbu och Gros Manseng ger Arrufiac komplexitet, finess och lÄng livslÀngd Ät vinerna.
NÀr det gÀller mat & vin-kombinationer passar Arrufiac-viner utmÀrkt till skaldjur, fÀrska ostar, fiskrÀtter samt klassiska rÀtter frÄn sydvÀstra Frankrike sÄsom confit de canard eller kyckling med vitlök. Vinets livfulla syra gör det Àven till en passande följeslagare till lÀtt kryddade asiatiska rÀtter.
Frankrike
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare