Bondola är en inhemsk och sällsynt druvsort från Ticino-regionen i södra Schweiz. Druvan har använts lokalt under generationer och är särskilt uppskattad för sitt distinkta, genuina uttryck av ursprung. Bondola-viner kännetecknas av en fruktig och livlig aromprofil med inslag av röda bär såsom hallon, körsbär och röda vinbär. Ofta förekommer subtila toner av krydda, viol och ibland en lätt örtighet.
Vinifieringen sker vanligtvis som rött vin, ibland med kort lagringstid på ekfat för att bevara de friska fruktiga nyanserna och den pigga syran. Bondola visar ofta en mjuk kropp och en lätt till medelintensiv tanninstruktur, vilket ger vinerna en tillgänglig och charmig karaktär. I Ticino återfinns Bondola huvudsakligen i subregionerna Sopraceneri och Maggia-dalen, där den bidrar till regionens vinidentitet.
För matmatchning rekommenderas Bondola till traditionella schweiziska rätter som rökt kött, hårdostar, pastarätter med svamp och laxförrätter. Druvans fräschör och rödbäriga toner gör den även utmärkt till grillad kyckling, charkuterier och lättare kötträtter.