Carcajolu Àr en traditionell blÄ druvsort med ursprung pÄ Korsika, dÀr den frÀmst odlas i regioner som Patrimonio och Ajaccio. Druvan Àr relativt ovanlig och anvÀnds frÀmst i blandningar, men intresset för endruvsviner har ökat pÄ senare tid. Carcajolu-viner utmÀrks av en elegant och subtil aromprofil med inslag av röda bÀr, sÄsom körsbÀr och röda vinbÀr, tillsammans med toner av kryddor, viol och örter. Smaken Àr medelfyllig, ofta med en mjuk tanninstruktur, frisk syra och en balanserad mineralitet som Äterspeglar korsikanska terroirens karaktÀr.
De typiska vinstilarna inkluderar torra röda viner, ofta med stor frÀschör, lÀtthet och en transparent frukt. Eken anvÀnds sparsamt, vilket lÄter druvans distinkta aromer komma fram. Viner pÄ Carcajolu passar sÀrskilt bra till traditionella korsikanska rÀtter som lamm gryta eller vildsvin, men harmonierar Àven med rÀtter av fÄgel, milda charkuterier och lagrade ostar. Druvans bÀriga och örtiga profil gör den Àven till ett utmÀrkt val till grillat ljust kött och medelhavsinspirerade grönsaksrÀtter.
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare