Vilana är en inhemsk vit druvsort från Grekland, främst odlad på den soliga ön Kreta. Druvan trivs särskilt väl i regionerna Heraklion, Lasithi och Chania, där dess odling har en lång tradition. Vilana ger viner med en ljus halmgul färg och en tilltalande aromprofil som domineras av citrusfrukter som citron och grapefrukt, subtila inslag av gröna äpplen och vita blommor samt en diskret örtighet. På gommen framträder en fräsch, medelfyllig smak med livlig syra, som ofta ackompanjeras av mineraltoner och ett elegant, torrt avslut.
Typiskt produceras Vilana som endruvsvin med tydlig fräschör och renhet, men det förekommer även blandningar där den kombineras med druvor som Thrapsathiri för ökad komplexitet. Vinerna lämpar sig både som unga och fruktiga, samt i vissa fall med kortare lagring. Perfekta matpartners inkluderar skaldjur, vit fisk, grillade grönsaker, lätta sallader och klassiska grekiska rätter som dolmades och fetaost. Vilana rekommenderas serveras väl kylt för att betona dess uppfriskande karaktär och eleganta aromer.