Ortega är en vit druvsort utvecklad i Tyskland och främst odlad i de tyska vinregionerna Rheinhessen och Pfalz, men förekommer även i mindre omfattning i England och Skandinavien. Druvan kännetecknas av sina aromatiska och fruktiga egenskaper med inslag av mogna persikor, aprikoser, citrus och ibland tropiska frukter såsom mango. Ortega bidrar ofta med lätta blommiga toner, ibland även honung och muskat, speciellt i sötare vinstilar.
Vinerna är mjuka, medellånga till fylliga, och har en balanserad syra som ger dem en fräsch och harmonisk smakprofil. Ortega används framför allt till friska, halvtorra till söta vita viner, inklusive dessertviner tack vare sortens naturligt höga mustvikt och aromatiska koncentration. Den kan även förekomma i stilla eller mousserande viner.
När det gäller mat rekommenderas Ortega som ett utmärkt sällskap till asiatiska rätter med viss sötma eller hetta, eleganta fisk- och skaldjursrätter samt milda ostar och fruktbaserade desserter. Dess uttrycksfulla arombild gör den också mycket tacksam att servera vid lättare sommarmåltider eller som aperitif.