Ermitage Àr en klassisk druvsort med rötter i Schweiz, dÀr den ofta kallas "Petite Arvine". Druvan Àr uppskattad för sin distinkta aromatik och eleganta karaktÀr. Aromprofilen domineras av toner av grapefrukt, mogna vita persikor, citrusfrukt och subtila inslag av rabarber. I smaken Àr vinerna fylliga med balanserad syra, en fin mineralitet och ofta en lÀtt sÀlta i avslutningen, vilket ger en uppfriskande och lÄng eftersmak.
De centrala vinregionerna för Ermitage finns i kantonen Valais i sydvÀstra Schweiz. HÀr trivs druvan utmÀrkt pÄ de branta, solrika sluttningarna, men den odlas Àven i mindre omfattning i nordöstra Frankrike.
Typiska viner frÄn Ermitage vinifieras oftast torra, men det förekommer Àven halvtorra och söta varianter, sÀrskilt frÄn sent skördade druvor. De torra vinerna Àr eleganta och strukturerade, medan de sötare versionerna uppvisar en förtjusande balans mellan sötma och syra.
Ermitage passar utmÀrkt till mat med sÀlta och umami, sÄsom rökt lax, skaldjursrÀtter, getost och asiatiska rÀtter med soja. Druvans friskhet lyfter Àven vegetariska rÀtter baserade pÄ sparris och kronÀrtskocka.
Schweiz
Frankrike
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare