Minella är en traditionell vit druvsort från Sicilien, främst odlad i området runt vulkanen Etna. Druvan är uppskattad för sitt friska, eleganta uttryck och producerar oftast viner med ljus halmgul färg. Det aromatiska spektrat domineras av toner av citrusfrukter som citron och grapefrukt, ackompanjerat av subtila inslag av päron, äpple, vita blommor samt lätt mineralsälta som speglar den vulkaniska jordmånen. Smaken är torr, frisk och välbalanserad med en behaglig syra som ger lång eftersmak och stor fräschör.
Minella är främst representerad i DOC Etna Bianco, men förekommer även i andra lokala cuvéer. Stilen på de typiska vinerna är oftast unga, friska och lätta till medelfylliga med tydlig mineralitet, även om vissa producenter experimenterar med fatlagring för ökad komplexitet.
Idealiska matpartner till Minella-viner inkluderar lätta rätter av fisk och skaldjur, färska sallader, pasta med grönsaker samt milda ostar. Dess friska syra gör dem även utmärkta till sushirätter och ceviche. Minella passar väl i det moderna köket där rena, fräscha smaker dominerar.