Adiane är en ovanlig druvsort som på senare tid fått allt större erkännande bland vinentusiaster. Druvan kännetecknas av en aromatisk profil där nyanser av vit persika, citrusblommor och färska gröna örter dominerar, tillsammans med subtila toner av moget äpple och lätt mineralitet. I smaken är Adiane-viner välbalanserade med en frisk syra, medelfyllig kropp och en lång, elegant avslutning där komplexa mineraltoner och fruktsötma förenas.
De främsta odlingsområdena för Adiane återfinns i Medelhavsområdet, särskilt i södra Frankrike och på vissa delar av den iberiska halvön, där klimat och jordmån gynnar druvans uttrycksfulla karaktär. Adiane används huvudsakligen för att framställa torra, vita viner, men den förekommer även i friska, aromatiska cuvéer och ibland i lätt pärlande viner.
Viner av Adiane gör sig särdeles väl till skaldjur, grillad fisk och färska getostar. Även vegetariska rätter med örter eller lätt kryddiga influenser harmonierar fint med druvans fräschör och komplexitet. Servera gärna lätt kylt för att framhäva vinets aromrikedom och frukt.