Petit Grelot är en ovanlig och intressant druvsort som främst odlas i vissa utvalda regioner i Frankrike, särskilt i Loire-dalen och sydvästra Frankrike. Druvan kännetecknas av en livlig och frisk aromprofil med toner av citrusfrukter, vita blommor och subtila inslag av gröna äpplen och krusbär. Vidare kan den presentera nyanser av färska örter och mineralitet som förstärker dess eleganta struktur.
Viner framställda på Petit Grelot är ofta torra, medel till hög syra, och en lätt till medelfyllig kropp. Smaken domineras vanligen av frisk fruktighet, balanserad syrlighet och en uppfriskande avslutning. Vissa producenter experimenterar även med lagring på jästfällning för extra komplexitet.
Petit Grelot är idealisk att dricka ung, då dess fräschör och aromatiska intensitet kommer till sin rätt. Den passar utmärkt till skaldjur, grillad fisk, getost och sallader med örter. Fina kombinationer kan också göras med lättare kycklingrätter och franska klassiker såsom chèvre chaud. Serveras bäst väl kyld för att framhäva dess livliga karaktär.