Dimiat är en vit druvsort med ursprung i Bulgarien och är välkänd för sina eleganta och friska vita viner. Aromprofilen präglas av subtila toner av gröna äpplen, päron och vita blommor, kompletterade av lätta citrusinslag och en antydan till honung i eftersmaken. Smaken är generellt fruktig, livlig och välbalanserad med en uppfriskande syra, vilket gör druvan särskilt populär för torra vita stilla viner samt ibland för mousserande varianter.
De huvudsakliga odlingsområdena för Dimiat finns i södra och östra Bulgarien, särskilt längs Donau och i områdena nära Svarta havet, där klimatet och jordmånen skapar optimala förutsättningar för druvans karaktär.
Typiska vinstilar är ljusa, torra viner med distinkt fruktighet, lätt till medelfyllig kropp och ofta låg alkoholhalt. Dimiatviners fina syra och elegans gör dem perfekta som aperitif eller till lättare maträtter.
Rekommenderade mat- och vinkombinationer inkluderar färsk fisk, skaldjur, sallader, getost samt vegetariska rätter med örter och citrus. Vinets fräschör och subtila aromer harmoniserar även väl med asiatiska rätter och milda, krämiga ostar.