Keratsuda är en distinkt vinruva med ursprung i Balkan, vars odling huvudsakligen är koncentrerad till regioner som Thracian Valley i Bulgarien och norra Makedonien. Druvan är känd för sina eleganta och aromatiska vita viner med en ljusgul till gröngul färgton. Doftprofilen präglas av förfinade citrusinslag, framför allt citronzest och grapefrukt, kompletterat av grön päron, vita blommor samt subtila mineraltoner. I smaken upplever man en livlig fräschör, en balanserad syra och en tydlig fruktighet, ofta med inslag av gröna äpplen och stenfrukter samt en lätt örtighet i avslutet.
Keratsuda används främst för att producera torra vita viner, men förekommer även i halvtorra varianter. De bästa exemplen visar på god lagringspotential och har ofta en ren, kristallklar struktur. Viner på Keratsuda passar utmärkt till skaldjursrätter, lätta fiskanrättningar, kyckling i ljusa såser och getost. De harmoniserar också fint med mat från det östra Medelhavet, såsom grillade grönsaker och färska sallader som innehåller örter och citrus. Detta gör Keratsuda-viner till ett utmärkt val för såväl sommelieren som vinälskaren som söker karaktärsfulla, matvänliga vita viner.