Sandanski Misket är en aromatisk druvsort från Bulgarien, särskilt utbredd i trakterna kring Sandanski-dalen i sydvästra delen av landet. Druvan kännetecknas av sin distinkta bouquet med framträdande toner av citrus, mogna äpplen, vita blommor och subtila inslag av muskat. Smaken är frisk, lätt och fruktig med markerad syra som balanseras av en elegant mineralitet. Sandanski Misket används främst till att producera torra, friska vita viner, men förekommer även i halvtorra och lätt pärlande stilar. Vinerna utmärks av deras renhet, friskhet samt en lång, aromatisk eftersmak. Utöver Sandanski-regionen odlas druvan också i Pirin- och Strumadalen. I matväg rekommenderas Sandanski Misket till sallader, färska skaldjur, milda getostar samt lätt kryddade asiatiska rätter. Kombinationen av aromatisk komplexitet och uppfriskande syra gör den även till ett utmärkt sällskapsvin, särskilt under varma dagar.