Kakhet är en traditionell druvsort från Georgien, främst odlad i regionen Kakheti som även givit druvan dess namn. Druvan används mestadels för att producera både torra och halvtorra vita viner, samt några orangeviner framställda med qvevri-metoden. Kakhet-viner kännetecknas av en inbjudande aromprofil med toner av vita blommor, stenfrukter som persika och aprikos, samt subtil citrus och ibland lätt nötighet. Strukturen är ofta medelfyllig till fyllig med en välbalanserad syra och en något kryddig, mineralisk avslutning.
Kakheti-regionen står i centrum för odlingen, men druvan förekommer även i mindre utsträckning i andra delar av östra Georgien. De typiska vinstilarna inkluderar både klassiska europeiska vitviner, samt traditionella georgiska qvevri-viner vilka brukar ha djupare färg och komplexitet tack vare skalmasceration.
Till mat passar Kakhet-viner utmärkt med grillad kyckling, vit fisk, grönsaksgrytor och milda ostsorter. De mer strukturerade orangevinerna harmonierar särskilt bra med matiga rätter baserade på svamp eller lamm, samt det georgiska kökets örtrika specialiteter.