Rondo är en röd druvsort med ursprung i Centraleuropa, speciellt framavlad för att klara svalare klimat. Druvan ger viner med en intensiv, djupröd färg och ett distinkt aromatiskt uttryck. Doftprofilen präglas av mogna mörka bär såsom körsbär, svarta vinbär samt inslag av plommon och ibland örtiga och kryddiga toner. Smaken är generöst fruktig, ofta med mjuka tanniner och en fräsch syra som ger vinet struktur och balans. Rondo odlas främst i norra Europa; särskilt i Tyskland, Danmark, Storbritannien, samt Sverige där den blivit populär för sitt motstånd mot sjukdomar och förmåga att mogna tidigt.
Viner gjorda på Rondo vinifieras vanligtvis som monovarietala röda viner eller i blandningar. De kännetecknas av ungdomlig fruktighet och passar väl som lättare, okomplicerade viner, men vissa producenter lagrar dem även på ekfat för extra komplexitet.
Ideala kombinationer för Rondo är exempelvis grillat ljust kött, vegetariska rätter med bönor, milda ostar samt pastarätter med tomatbaserade såser. Tack vare vinets fruktighet och fräscha syra matchar det även väl till lokala svenska rätter, som viltfärsburgare eller svampbaserade rätter.