Saint-Pépin är en vit druvsort som uppskattas särskilt i kallare vinregioner tack vare sin goda vinterhärdighet. Aromprofilen är frisk och elegant med inslag av gröna äpplen, citrus, päron och vita blommor. Smaken är ofta torr till halvtorr, med en fin syra och subtil mineralitet som ger vinet en uppfriskande och balanserad karaktär. I vissa fall framträder även toner av honung och mandel.
De huvudsakliga odlingsområdena för Saint-Pépin är Kanada, särskilt Québec och Ontario, samt de nordliga delarna av USA:s Mellanvästern och New England, där klimatet är svalt och fuktigt. På dessa platser används druvan ofta i monocepage-viner, men den förekommer också som blanddruva för att tillföra fräschör.
Typiska vinstilar av Saint-Pépin är torra till halvtorra vita viner samt mousserande varianter. Vinerna är rena, fruktiga och lättillgängliga, vilket gör dem populära som aperitif eller till mat.
Rekommenderade mat- och vinparningar inkluderar havskräftor, musslor, milda getostar, kyckling i citronsås eller lättare vegetariska rätter med örter. Vinet harmonierar väl med rätter där fräschör och balanserade syror eftersträvas.