Zupljanka är en inhemsk vitvinsdruva från Serbien, känd för att producera friska och lättillgängliga viner. Druvans aromprofil kännetecknas av nyanser av grönt äpple, citrus, päron samt subtila örttoner. Smaken är fräsch, balanserad och ofta med en livlig syra som ger vinet en elegant struktur och ren avslutning. I gommen kan man även uppleva inslag av vita blommor och ibland en diskret mineralitet.
De huvudsakliga odlingsregionerna för Zupljanka är vinområdena i centrala och södra Serbien, framförallt i Župa-regionen där klimatet och jordmånen gynnar druvans fruktighet och syra. Zupljanka används vanligtvis till att framställa enkla, torra vita viner, men kan även förekomma i fräscha blendviner där den tillför sin speciella aromatiska profil och friskhet.
Zupljanka-viner passar utmärkt till lättare maträtter. Rekommenderade mat- och vinkombinationer inkluderar färska skaldjur, grillad fisk, sallader, getost och vegetariska rätter, samt klassiska serbiska specialiteter som shopska-sallad eller lättare kycklingrätter. Vinet dricks bäst ungt för att ett tydligt uttryck av dess fruktiga och friska karaktär ska bevaras.