Plavec är en traditionell druvsort huvudsakligen odlad i Centraleuropa, särskilt i Slovakien och Tjeckien. Druvan är känd för att producera friska och lättillgängliga viner, ofta med en ljusgul till halmgul färg. Plavec-vinernas aromatiska profil präglas av subtila toner av gröna äpplen, citrus, vita blommor och ibland färska örter. På gommen är de vanligtvis torra till halvtorra med en livlig syra och lätt kropp, vilket ger en ren och uppfriskande avslutning.
De huvudsakliga odlingsregionerna för Plavec inkluderar vinområden kring Donau och Morava, där det svala klimatet bidrar till druvans fräschör och eleganta syra. Plavec används framför allt till unga, stilla vita viner men kan även förekomma i blend och som bas för mousserande produktion.
När det gäller matmatchning är Plavec ett utmärkt val till lättare rätter såsom färska sallader, mjuka getostar, fisk och skaldjur. Tack vare vinets friska syra och diskreta fruktighet passar det också till det centraleuropeiska köket, exempelvis kyckling med örter eller klassiska maträtter med surkål.